AktivitiKuliah Bulan April 201019-04-2010 -Fiq Daulah
Ust. Zamri Syafik


21-04-2010 -Sifat 20
Ust. Dr.Zulkifli Mohammad Al BakriMuslimin Muslimat Dijemput Hadir


Hadis PilihanRasulullah bersabda "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yg dirosakkan oleh air." Seorang sahabat telah bertanya "Apakah caranya untuk menjadikan hati itu bersinar kembali?" Jawab Rasulullah "Banyakkan mengingati maut dan membaca Al-Quran."
(riwayat Baihaqi dari Ibnu Umar)


Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya ada sebahagian daripada umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain(bukan arak). (Mereka meminumnya) sambil dialunkan dengan bunyi muzik dan suara artis-artis. Allah SWT akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa bumi) dan akan menjadikan mereka seperti kera dan **** (setelah mati)". (Hadis Riwayat Ibnu Majjah)

Drpd Anas bin Malik ra, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah hampirnya hari Qiamat itu, berlaku banyak kematian manusia secara mendadak" (Hadis riwayatThabrani)

Drpd Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak akan datang hari qiamat sehinggalah berlakunya banyak gempa bumi" (Hadis Riwayat Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: "Sebelum berlakunya hari qiamat, akan terdapatnya kematian yang amat menakutkan dan kemudian dari itu berlakulah tahun-tahun gempa bumi" (Hadis riwayat AhmadSiapa Hamzah ?

Oleh: Ust Sahrulazmi Sidek

23 Julai 2008 Rabu


Ukhh...ukhhh...Tersedak saya apabila seorang penceramah dengan begitu yakinnya menyebut "....Hamzah, yang merupakan sepupu Rasulullah saw..." Tak bolehlah saya nak berhentikan kuliah yang sedang beliau sampaikan itu. Takut nanti dia akan terkedu dan hilang idea tetapi kalau saya tidak perbetulkan, nanti orang yang mendengar akan mengambil maklumat yang salah. Kalau anda di tempat saya, bagaimana? Apa yang anda lakukan.

Saya selalu ingatkan diri saya, kita perlu study apa yang kita hendak sampaikan sebab orang awam biasanya akan menerima apa yang ustaz2 sampaikan. Jangan langsung tidak buat homework. Kita dah hampir dengan sambutan Israk Mikraj, buat homeworklah dari sekarang, jika kita telah mendapat jemputan berceramah atau menyampaikan kuliah.

Nama penuh Hamzah ialah Abu cAmarah Hamzah b. cAbd al-Mutallib b. Hashim b. cAbd Manaf al-Hashimiyy dan dilahirkan 2 tahun sebelum kelahiran Ralulullah s.a.w. Beliau adalah bapa saudara baginda dan merupakan saudara susuan kerana kedua-keduanya menyusu dengan Thuwaybah iaitu hamba kepada Abu Lahab. Beliau mati syahid pada tahun 3H/624M selepas dibunuh oleh Wahshiyy semasa perang Uhud. Hamzah telah digelar dengan Asad Allah (singa Allah) dan Sayyid al-Shuhada (penghulu orang-orang yang mati syahid). Lihat Ibn Hajar al-cAsqlani, jil. 2, hlm. 121Related Posts with Thumbnails

0 ulasan:

 
Copyright @ 2008 DarulMujahidin: Siapa Hamzah ? | Design By iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top