AktivitiKuliah Bulan April 201019-04-2010 -Fiq Daulah
Ust. Zamri Syafik


21-04-2010 -Sifat 20
Ust. Dr.Zulkifli Mohammad Al BakriMuslimin Muslimat Dijemput Hadir


Hadis PilihanRasulullah bersabda "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yg dirosakkan oleh air." Seorang sahabat telah bertanya "Apakah caranya untuk menjadikan hati itu bersinar kembali?" Jawab Rasulullah "Banyakkan mengingati maut dan membaca Al-Quran."
(riwayat Baihaqi dari Ibnu Umar)


Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya ada sebahagian daripada umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain(bukan arak). (Mereka meminumnya) sambil dialunkan dengan bunyi muzik dan suara artis-artis. Allah SWT akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa bumi) dan akan menjadikan mereka seperti kera dan **** (setelah mati)". (Hadis Riwayat Ibnu Majjah)

Drpd Anas bin Malik ra, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah hampirnya hari Qiamat itu, berlaku banyak kematian manusia secara mendadak" (Hadis riwayatThabrani)

Drpd Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak akan datang hari qiamat sehinggalah berlakunya banyak gempa bumi" (Hadis Riwayat Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: "Sebelum berlakunya hari qiamat, akan terdapatnya kematian yang amat menakutkan dan kemudian dari itu berlakulah tahun-tahun gempa bumi" (Hadis riwayat AhmadNoor Kumalasari: SAYA BUKANNYA USTAZAH?


Noor Kumalasari: SAYA BUKANNYA USTAZAH?


SATU ketika dulu, dialah primadona dunia seni tanahair yang memang cukup hebat.

Malah sehingga ke hari ini pesona selebriti bernama Noor Kumalasari ini masih lagi menyinar meskipun sudah 12 tahun meletakkan titik noktah terhadap bidang yang penuh glamor ini.

Ternyata dalam usia menginjak 52 tahun, bekas pelakon, penyanyi dan model yang selesa disapa Noor ini tidak pernah merasakan karier seni yang diceburinya selama lebih 20 tahun itu satu perkara yang sia-sia buat dirinya.

Malah, ketika dia mengambil keputusan untuk membuat 'perubahan' di dalam kehidupannya dan lebih mendekatkan diri dengan Tuhan, perasaan menyesal bergelar anak seni satu masa dulu tidak langsung tersemat di dalam hatinya.

Bersyukur kerana masih diberi peluang memperbaiki diri untuk menjadi umat Islam yang lebih taat dan tidak alpa dengan hal duniawi, Noor melihat apa yang diraihnya sebelum ini adalah ketentuan dari Yang Maha Esa.

"Saya tidak pernah menyesal dengan kehidupan saya bergelar artis sebelum ini. Itu adalah pengalaman yang cukup berharga buat saya.

"Cuma Alhamdulillah, Allah tidak cabut nyawa saya ketika itu dan masih memberi ruang untuk saya bertaubat.

"Saya sendiri tidak pernah buang album-album saya dulu. Kadang kala saya pasang semula lagu-lagu saya untuk imbas saat-saat dulu. Tapi cukuplah saya simpankan memori itu sebagai kenangan manis dalam diri saya.

"Apa yang penting ketika ini, biarlah saya fokus dengan kehidupan sekarang.

"Saya akui semakin gembira hidup seperti ini dan rasa lebih relaks. Dulu sewaktu masih di dalam dunia seni, saya tidak setenteram ini.

"Walaupun peminat suka dan hargai kita, tetapi selalunya saya akan tetap rasa 'lonely' dan 'lost'. Kini saya lebih gembira dengan hidup sebagai surirumah sepenuh masa bersama suami dan anak-anak," ujar Noor yang ditemui baru-baru ini.

Menceritakan 'perubahan' dirinya itu, kata Noor, semuanya bukan atas paksaan suami tercinta, malah keputusan untuk bertudung dan meninggalkan dunia seni datang dari dirinya sendiri.

"Saya masih ingat, ketika saya menjanda selama tujuh tahun dulu, saya sentiasa doa kepada Allah seandainya saya berkahwin lagi, saya akan tinggalkan bidang seni dan banyakkan ibadah. Nampaknya Allah kabulkan permintaan saya.

"Selepas berkahwin, saya masih lagi belum memakai tudung walaupun ketika itu suami pernah suruh saya berbuat demikian.

Ketika itu saya belum bersedia. Alhamdulillah, pintu hati terbuka sendiri untuk memakai tudung selepas itu," luah Noor.

Meskipun telah mengucapkan selamat tinggal kepada bidang seni, akui anak kepada seniman dan seniwati Allahyarham Datuk S.Roomai Noor dan Datin Umi Kalthum ini, dia masih lagi mendapat tawaran berlakon daripada beberapa produser.

Namun, Noor menolak secara baik kerana merasakan minat terhadap bidang tersebut juga sudah tiada di dalam dirinya lagi.

Walaubagaimanapun, tambah penyanyi yang pernah popular dengan lagu-lagu seperti Lagu Dari Kamar dan Selamat Pagi Sayang ini, dia tidak mempunyai masalah untuk mempertimbangkan sebarang tawaran yang mahu dirinya mengendalikan program-program berbentuk dakwah.

"Mungkin menarik jika program dakwah itu melibatkan golongan remaja yang mana saya boleh bercakap kepada mereka tentang agama tetapi bukan menerusi cara yang begitu 'berat'.

"Saya bukan ustazah, tetapi melalui sedikit pengetahuan tentang Al-Quran, saya rasa ada cara yang boleh kita relate untuk mendidik golongan remaja ini," tutur ibu kepada empat orang cahaya mata iaitu Abdul Qayyum Roslan, 25, Wan Amin Nurrashid, 16, Wan Amni Nuruddin, 14 dan Wan Irfan Nurul Atiq, 12.

Disebabkan itu juga, Noor tidak kisah berkongsi pengalaman hidupnya bergelar artis satu masa dulu menerusi salah satu episod di dalam program Cerita Artis Malaysia (CAM) yang bakal disiarkan di Astro Ria bermula 7 April depan.

Malah, Noor turut membenarkan pihak produksi, Firdaus Maju Sdn Bhd untuk menggunakan gambar-gambar serta klip-klip video lamanya.

Program 13 episod itu menerokai kisah hitam putih kehidupan artis agar peminat dapat mengenali mereka dengan lebih mendalam.

CAM juga mendedahkan kisah permulaan seni artis tersebut, jatuh bangunnya, fakta yang tidak diketahui umum mengenainya dan apa yang telah mereka lalui sepanjang bergelar anak seni.

"Saya izinkan mereka siarkan gambar-gambar lama yang pada masa itu saya masih seksi lagi...semua itu bukan untuk suka-suka. Saya ingin berkongsi dengan penonton khususnya remaja tentang perubahan hidup saya.

"Mungkin mereka boleh jadikan ikhtibar menerusi perjalanan hidup saya ini," kata Noor sambil tersenyum.

Ditanya sama ada dia selesa lagu-lagunya masih diputarkan serta filem dan drama yang adakalanya disiarkan lagi, ujar Noor, dia tidak mampu berbuat apa-apa jika pihak-pihak tertentu masih ingin berbuat demikian.

"I have no right to stop them. Cuma apa yang saya harap, bila saya 'tiada' lagi nanti, janganlah diputarkan lagi lagu-lagu saya atau pun ditayangkan semula lakonan-lakonan saya," kata Noor.


Related Posts with Thumbnails

0 ulasan:

 
Copyright @ 2008 DarulMujahidin: Noor Kumalasari: SAYA BUKANNYA USTAZAH? | Design By iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top