AktivitiKuliah Bulan April 201019-04-2010 -Fiq Daulah
Ust. Zamri Syafik


21-04-2010 -Sifat 20
Ust. Dr.Zulkifli Mohammad Al BakriMuslimin Muslimat Dijemput Hadir


Hadis PilihanRasulullah bersabda "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yg dirosakkan oleh air." Seorang sahabat telah bertanya "Apakah caranya untuk menjadikan hati itu bersinar kembali?" Jawab Rasulullah "Banyakkan mengingati maut dan membaca Al-Quran."
(riwayat Baihaqi dari Ibnu Umar)


Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya ada sebahagian daripada umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain(bukan arak). (Mereka meminumnya) sambil dialunkan dengan bunyi muzik dan suara artis-artis. Allah SWT akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa bumi) dan akan menjadikan mereka seperti kera dan **** (setelah mati)". (Hadis Riwayat Ibnu Majjah)

Drpd Anas bin Malik ra, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah hampirnya hari Qiamat itu, berlaku banyak kematian manusia secara mendadak" (Hadis riwayatThabrani)

Drpd Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak akan datang hari qiamat sehinggalah berlakunya banyak gempa bumi" (Hadis Riwayat Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: "Sebelum berlakunya hari qiamat, akan terdapatnya kematian yang amat menakutkan dan kemudian dari itu berlakulah tahun-tahun gempa bumi" (Hadis riwayat AhmadTokoh Islam

Said Bin Jubair

11 Disember 2008 : Khamis Bahagian 1


"Said bin Jubair telah dibunuh. Namun seluruh isi bumi ini masih memerlukan ilmunya. " (Ahmad bin Hanbal)

Beliau adalah seorang pemuda yang tegap, segak, cergas dan aktif. Beliau juga seorang yang pintar, berfikiran taham, amat suka melakukan kebaikan dan benci melakukan dosa.

Walaupun warna kulitnya hitam, rambutnya kerinting dan berrasal daripada keturunan Habsyah, namun itu tidak mencacatkan keperibadian dirinya yang istimewa dan unggul. Walaupun usianya ketika itu masih muda.

Anak muda berketurunan Habsyah dan hidup dalam budaya Arab ini, memahami bahawa ilmu adalah jambatan untuk menghubungkan dirinya dengan ALlah. Sementara ketaqwaan baginya adalah jalan penghubung untuk beliau mengecapi syurga. Oleh kerana itu, beliau meletakkan ketaqwaan di kanannya untuk memperolehi kedua-duanya.

Untuk tujuan itu, anak muda ini berkelanan sepanjang hidupnya. Semenjak kecil, orang ramai melihat kehidupan anak muda ini tidak dapat dipisahkan antara mengulangkaji ilmunya atau beribadat di mihrabnya. Anak muda ini adalah contoh keunggulan umat Islam di zamannya.

Anak muda ini dikenali sebagai Sa'id bin Jubair. Semoga ALlah meredhainya dan beliau meredhai ALlah

Related Posts with Thumbnails

0 ulasan:

 
Copyright @ 2008 DarulMujahidin: Tokoh Islam | Design By iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top