AktivitiKuliah Bulan April 201019-04-2010 -Fiq Daulah
Ust. Zamri Syafik


21-04-2010 -Sifat 20
Ust. Dr.Zulkifli Mohammad Al BakriMuslimin Muslimat Dijemput Hadir


Hadis PilihanRasulullah bersabda "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yg dirosakkan oleh air." Seorang sahabat telah bertanya "Apakah caranya untuk menjadikan hati itu bersinar kembali?" Jawab Rasulullah "Banyakkan mengingati maut dan membaca Al-Quran."
(riwayat Baihaqi dari Ibnu Umar)


Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya ada sebahagian daripada umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain(bukan arak). (Mereka meminumnya) sambil dialunkan dengan bunyi muzik dan suara artis-artis. Allah SWT akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa bumi) dan akan menjadikan mereka seperti kera dan **** (setelah mati)". (Hadis Riwayat Ibnu Majjah)

Drpd Anas bin Malik ra, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah hampirnya hari Qiamat itu, berlaku banyak kematian manusia secara mendadak" (Hadis riwayatThabrani)

Drpd Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak akan datang hari qiamat sehinggalah berlakunya banyak gempa bumi" (Hadis Riwayat Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: "Sebelum berlakunya hari qiamat, akan terdapatnya kematian yang amat menakutkan dan kemudian dari itu berlakulah tahun-tahun gempa bumi" (Hadis riwayat AhmadIftar Jama'ie

Oelh :Fateh Al Qarni
19 September 2008 :Jumaat

Assalamualaikum.....terima kasih kepada seluruh warga Darul Mujahidin. Pada 18.09.08 yang lepas Darul Mujahidin menerusi Lajnah Tarbiyah dan Dakwah telah berjaya menganjurkan program Iftar Jama'ie, majlis berbuka puasa bersama Al Fadhil Ust. Nik Bakri Nik Mat.

Alhamdulillah...ianya mendapat sambutan yang hebat. Dengan kehadiran jemaah yang ramai bertapa terasa dihati saya bahawa....kekuatan ukhwah diantara kita masih segar dan tidak boleh dinafikan lagi akan kasih sayang antara kita semua masih berpaut antara satu sama lain. Program yang jarang-jarang diadakan ini telah memberikan kita satu nafas baru, untuk kita terus bersama jamaah. Lajnah tarbiyah merakamkan setinggi-tinggi penghargaan kepada ayahda Tuan Hj. Mohd Noor, yang bertungkus lumus dari awal hingga akhir program. Tidak lupa juga sahabat-sahabat yang telah memberikan sumbangan disepanjang program tersebut.

Suasana sekitar majlis berbuka puasa

Related Posts with Thumbnails

0 ulasan:

 
Copyright @ 2008 DarulMujahidin: Iftar Jama'ie | Design By iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top