AktivitiKuliah Bulan April 201019-04-2010 -Fiq Daulah
Ust. Zamri Syafik


21-04-2010 -Sifat 20
Ust. Dr.Zulkifli Mohammad Al BakriMuslimin Muslimat Dijemput Hadir


Hadis PilihanRasulullah bersabda "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yg dirosakkan oleh air." Seorang sahabat telah bertanya "Apakah caranya untuk menjadikan hati itu bersinar kembali?" Jawab Rasulullah "Banyakkan mengingati maut dan membaca Al-Quran."
(riwayat Baihaqi dari Ibnu Umar)


Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya ada sebahagian daripada umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain(bukan arak). (Mereka meminumnya) sambil dialunkan dengan bunyi muzik dan suara artis-artis. Allah SWT akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa bumi) dan akan menjadikan mereka seperti kera dan **** (setelah mati)". (Hadis Riwayat Ibnu Majjah)

Drpd Anas bin Malik ra, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah hampirnya hari Qiamat itu, berlaku banyak kematian manusia secara mendadak" (Hadis riwayatThabrani)

Drpd Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak akan datang hari qiamat sehinggalah berlakunya banyak gempa bumi" (Hadis Riwayat Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: "Sebelum berlakunya hari qiamat, akan terdapatnya kematian yang amat menakutkan dan kemudian dari itu berlakulah tahun-tahun gempa bumi" (Hadis riwayat AhmadHaniyah: Israel Bertanggungjawab Terhadap Kesan Buruk Penutupan Pintu Masuk.


Rabu, 12/11/2008 - Pemerintah Palestin pimpinan PM Ismail Haniyah menyatakan penjajah Israel bertanggungjawab penuh ke atas kesan penutupan pintu masuk yang sudah memasuki hari keenam yang memberi Kesan buruk terhadap politik, sosial dan kemanusiaan.


Melalui jurucakapnya, Thaher Nunu, Haniyah mengingatkan tentang kekurangan bahan bakar di Semenanjung Gaza, termasuk penghentian jana elektrik hari ini, bererti Semenanjung Gaza akan mengalami kekurangan sumber tenaga sehingga 50%.

Beliau menyatakan bahawa wilayah Khan Yunis sudah terputus aliran elektrik sejak hari Ahad lalu kerana pihak Israel tidak mahu memperbaiki kerosakan yang berlaku di pencawang utama yang menyalurkan aliran elektrik ke Khan Yunis.

Note:
sumber : COMES
penterjemah : osman

Related Posts with Thumbnails

0 ulasan:

 
Copyright @ 2008 DarulMujahidin: Haniyah: Israel Bertanggungjawab Terhadap Kesan Buruk Penutupan Pintu Masuk. | Design By iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top