AktivitiKuliah Bulan April 201019-04-2010 -Fiq Daulah
Ust. Zamri Syafik


21-04-2010 -Sifat 20
Ust. Dr.Zulkifli Mohammad Al BakriMuslimin Muslimat Dijemput Hadir


Hadis PilihanRasulullah bersabda "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yg dirosakkan oleh air." Seorang sahabat telah bertanya "Apakah caranya untuk menjadikan hati itu bersinar kembali?" Jawab Rasulullah "Banyakkan mengingati maut dan membaca Al-Quran."
(riwayat Baihaqi dari Ibnu Umar)


Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya ada sebahagian daripada umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain(bukan arak). (Mereka meminumnya) sambil dialunkan dengan bunyi muzik dan suara artis-artis. Allah SWT akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa bumi) dan akan menjadikan mereka seperti kera dan **** (setelah mati)". (Hadis Riwayat Ibnu Majjah)

Drpd Anas bin Malik ra, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah hampirnya hari Qiamat itu, berlaku banyak kematian manusia secara mendadak" (Hadis riwayatThabrani)

Drpd Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak akan datang hari qiamat sehinggalah berlakunya banyak gempa bumi" (Hadis Riwayat Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: "Sebelum berlakunya hari qiamat, akan terdapatnya kematian yang amat menakutkan dan kemudian dari itu berlakulah tahun-tahun gempa bumi" (Hadis riwayat Ahmad10 Perkara yg Mematikan Hati

10 Perkara yg Mematikan Hati
By Admin 11April08

Sedutan nasihat oleh seorang wali Allah, Ibrahim Adham.

1. Kamu kenal Allah, tetapi kamu tidak menunaikan hakNya.
2. Kamu membaca Al Quran tetapi kamu tidak laksanakan ajaranNya dan perintahNya.
3. Kamu kata cinta kepada Rasulullah, tetapi kamu tidak mengikuti sunnahnya.
4. Kamu tahu bahawa syaitan itu musuh kamu tetapi kamu bersekutu dengannya.
5. Kamu berkata kamu cintakan syurga, tetapi kamu tidak beramal untuk mendapatkannya.
6. Kamu kata kamu takutkan neraka, tetapi kamu gadaikan diri kamu untuknya.
7. Kamu tahu bahawa mati itu benar dan pasti akan datang, tetapi kamu tidak membuat
persediaan untuk selepas kamu mati.
8. Kamu selalu sibuk dengan keaiban saudara-saudara kamu, tetapi kamu lupakan diri
kamu sendiri.
9. Kamu gunakan nikmat Allah, tetapi kam tidak bersyukur kepadaNya
10. Kamu timbus mayat-mayat, tetapi kami tidak mengambil pengajaran daripadanya.

Sabda Nabi SAW :
" Dan janganlah dipilih hidup bagai nyanyian ombak, hanya berbunyi ketika terhempas di pantai. Tetapi jadilah kamu air bah, mengubah dunia dengan amalmu ".

Dari Auf bin Malik r.a. katanya : " Rasulullah SAW menyembahyangkan mayat lalu saya hafal sebahagian dari doa baginda, " Ya Allah! Ampunilah dosanya, berilah dia rahmat,
sihatkanlah dia, maafkanlah dia, muliakanlah penyambutannya, lapangkanlah tempat masuknya, basuhlah dia dengan air salju, bersihkan dia dari kesalahan, sebagaimana Engkau bersihkan pakaian putih dari kekotoran, gantikanlah rumahnya dengan rumah yang lebih baik dan keluarganya dengan keluarga yang lebih baik dari isteri (suami) dengan isteri (suami) yang lebih baik! Masukkanlah dia kedalam syurga, dan jauhkanlah dia dari siksaan api neraka!" Kata ' Auf : " Sampai saya ingin, hendaknya mayat itu saya."

Sabda Nabi SAW :
" Dan janganlah dipilih hidup bagai nyanyian ombak, hanya berbunyi ketika terhempas di pantai. Tetapi jadilah kamu air bah, mengubah dunia dengan amalmu ".

Related Posts with Thumbnails

0 ulasan:

 
Copyright @ 2008 DarulMujahidin: 10 Perkara yg Mematikan Hati | Design By iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top