AktivitiKuliah Bulan April 201019-04-2010 -Fiq Daulah
Ust. Zamri Syafik


21-04-2010 -Sifat 20
Ust. Dr.Zulkifli Mohammad Al BakriMuslimin Muslimat Dijemput Hadir


Hadis PilihanRasulullah bersabda "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yg dirosakkan oleh air." Seorang sahabat telah bertanya "Apakah caranya untuk menjadikan hati itu bersinar kembali?" Jawab Rasulullah "Banyakkan mengingati maut dan membaca Al-Quran."
(riwayat Baihaqi dari Ibnu Umar)


Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya ada sebahagian daripada umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain(bukan arak). (Mereka meminumnya) sambil dialunkan dengan bunyi muzik dan suara artis-artis. Allah SWT akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa bumi) dan akan menjadikan mereka seperti kera dan **** (setelah mati)". (Hadis Riwayat Ibnu Majjah)

Drpd Anas bin Malik ra, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah hampirnya hari Qiamat itu, berlaku banyak kematian manusia secara mendadak" (Hadis riwayatThabrani)

Drpd Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak akan datang hari qiamat sehinggalah berlakunya banyak gempa bumi" (Hadis Riwayat Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: "Sebelum berlakunya hari qiamat, akan terdapatnya kematian yang amat menakutkan dan kemudian dari itu berlakulah tahun-tahun gempa bumi" (Hadis riwayat AhmadYakin kepada Allah

Yakin kepada Allah
By Admin:18April08:Jumaat

Yakin kepada Allah ialah keimanan yang kuat, pegangan yang mantap, kepercayaan yang utuh serta ketengangan hati yang padu terhadap keesaan Allah, kekuasaan-Nya, kekuatan-Nya, keagungan-Nya, dan kebijaksanaan-Nya. Yakin bahawa hanya sesungguhnya hanya dia saja yang benar. Selainnya adalah batil. Hidayah-Nya sahajalah yang sebenar-benar petunjuk.

Tidak ada lagi selain daripada petunjuk-Nya kecuali keksesatan. Sesungguhnya tiada penolong selain Allah. Tiada tempat berlindung, tiada penyelamat daripada azab-Nya kecuali Dia. Sesungguhnya sesiapa yang memelihara Allah, Allah akan memelihara dia. Sesiapa yang bertawakal kepada-Nya akan ditolong-Nya. Setiap apa yang yang ditakdirkan oleh Allah itulah yang baik. Kesudahan yang baik adalah untuk mereka yang bertaqwa tiada permusuhan kecuali ke atas orang-orang yang zalim.


Yakin kepada Allah yang Esa merupakan tiang seri yang di atasnya tertegak dakwah. Terbinanya sesuatu kebangkitan dan terciptanya kejayaan.

Diceritakan pada suatu masa dulu, terdapat seorang lelaki beriman lagi soleh. Dia tidak disenangi oleh pemerintah yang zalim kerana ketegasan dan keberaniannya menyuarakan kebenaran. Dia ditangkap dan disumbatkan ke dalam penjara dengan cara yang begitu kejam dan tidak berperikemanusiaan.

Beberapa hari kemudian dia dilawati oleh pesuruh raja untuk meninjau keadaannya di dalam penjara. Alangkah terkejutnya pesuruh tersebut apabila dia mendapati lelaki soleh itu berada dalam keadaan tenang, riang dan gembira. Dia bertanya penuh kehairanan. Apakah rahsia kebahagiaannya sedangkan dia terkurung di dalam bilik sempit. Dikelilingnya dinding serta tembok yang sepi?

Mukmin yang soleh pun menjawab: “Setiap hari saya mengambil ubat yang terdiri daripada tujuh ramuan. Ubat itulah yang menjadikan saya seperti yang awak lihat”. Pesuruh itu bertanya dengan penuh kehairanan ingin mengetahuinya. “Apakah ubat yang awak ambil dan apakah ramuannya?. Mukmin yang soleh itu pun menjawab:

Ramuan pertama adalah yakin (tsiqah) kepada Allah. Sesungguhnya yakin kepada Allah sepenuhnya menjadikan aku tenang menerima apa sahaja ketentuan Allah ke atas diriku. Aku yakin apa yang ditentukan-Nya itulah yang lebih baik untukku. Sekalipun pada zahirnya aku nampak tidak baik. Dia telah berfirman “… boleh jadi engkau bencaikan sesuatu sedangkan ia baik untuk kamu. Dan boleh jadi engkau sukakan sesuatu sedangkan ia buruk untukmu. Allah Maha Mengetahui sedangkan kamu tidak mengetahui”. (Surah al-Baqarah 2:216)

Ramuan kedua adalah aku yakin bahawa ketentuan Allah pasti akan terlaksana. Tiada siapa yang dapat lari darinya. Sesungguhnya tiada siapa yang boleh menolak ketetapannya. Maka semestinyalah aku redha dengan ketetapan Allah, tidak merintih dan menyesalinya

Ramuan ketiga pula aku yakin bahawa apa yang aku hadapi hari ini merupakan ujian daripada Allah. Kejayaan di dalam sesuatu ujian hanya boleh dicapai dengan bersabar serta mengharapkan ganjaran daripada Allah. Dan aku sentiasa meletakkan harapan yang tinggi bahawa Allah akan menggantikan untukku keadaan yang lebih baik sama ada di dunia ataupun di akhirat. Dengan itu aku tidak dihimpit kerisauan dan keluh kesah.

Ramuan keempat ialah aku yakin bahawa jika aku tidak sabar maka apakah gunanya aku merintih? Pastinya rintihan hanya akan menambahkan kesedihan, kerisauan, keluh kesah yang akhirnya membawa padah tidur tak lena, makan tidak berselera dan ibadah tidak bahagia.

Ramuan kelima adalah tidak mustahil aku akan ditimpa bencana yang lebih teruk daripada apa yang aku alami sekarang. Lantaran itu aku bersyukur kepada Allah terhadap bencana yang aku terima ini. Bukankah pepatah ada menyebut sesiapa yang melihat kesusahan orang lain akan merasa ringan kesusahan yang ditanggungnya.

Ramuan keenam pula, musibah yang menimpa diriku bukan pada agamaku. Sesungguhnya yang sebenar-benarnya musibah itu ialah musibah pada agama iaitu apabila seseorang insan berada di dalam kesesatan, kefasikan atau kekufuran. Adapun musibah yang lain daripada itu, sama ada terhadap harta, anak atau diri sendiri semua itu ringan sahaja. Kesannya pun hanya seketika berbanding dengan musibah pada agama serta kesesatannya. Lantaran itu Rasulullah SAW berdoa: “Wahai Tuhanku, janganlah Engkau jadikan musibah kami ke atas agama kami”.

Ramuan ketujuh dan yang akhir, sesungguhnya aku sedang menanti pertolongan daripada Allah. Dari satu detik ke satu detik kerana sesungguhnya semua urusan itu di tangan Allah. Berterusannya sesuatu keadaan itu adalah sebahagian daripada perkara yang mustahil. Firman Allah yang bermaksud: “…dan demikianlah Kami tukar gantikan hari-hari itu di antara manusia…” (Surah Ali-Imran 3:140)

Demikian besarnya erti keyakinan kepada Allah. Sesungguhnya apa yang dianggap oleh mukmin yang soleh itu merupakan manifestasi rahmat keyakinan yang dianugerahkan Allah kepadanya. Firman Allah yang bermaksud “Apa-apa rahmat yang dibukakan Allah kepada manusia, maka tidak ada yang akan dapat menahannya. Dan apa-apa yang ditahan-Nya, maka tidak ada yang akan dapat memberikannya selepas itu. Dia Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana” (Surah Faathir 35:2)


Related Posts with Thumbnails

0 ulasan:

 
Copyright @ 2008 DarulMujahidin: Yakin kepada Allah | Design By iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top