AktivitiKuliah Bulan April 201019-04-2010 -Fiq Daulah
Ust. Zamri Syafik


21-04-2010 -Sifat 20
Ust. Dr.Zulkifli Mohammad Al BakriMuslimin Muslimat Dijemput Hadir


Hadis PilihanRasulullah bersabda "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yg dirosakkan oleh air." Seorang sahabat telah bertanya "Apakah caranya untuk menjadikan hati itu bersinar kembali?" Jawab Rasulullah "Banyakkan mengingati maut dan membaca Al-Quran."
(riwayat Baihaqi dari Ibnu Umar)


Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya ada sebahagian daripada umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain(bukan arak). (Mereka meminumnya) sambil dialunkan dengan bunyi muzik dan suara artis-artis. Allah SWT akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa bumi) dan akan menjadikan mereka seperti kera dan **** (setelah mati)". (Hadis Riwayat Ibnu Majjah)

Drpd Anas bin Malik ra, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah hampirnya hari Qiamat itu, berlaku banyak kematian manusia secara mendadak" (Hadis riwayatThabrani)

Drpd Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak akan datang hari qiamat sehinggalah berlakunya banyak gempa bumi" (Hadis Riwayat Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: "Sebelum berlakunya hari qiamat, akan terdapatnya kematian yang amat menakutkan dan kemudian dari itu berlakulah tahun-tahun gempa bumi" (Hadis riwayat AhmadDaulat Tuanku


Oleh: Fateh Al Qarni

16 Julai 2008


Dirgahayu Tuanku

Tanggal 15 Julai 2008, terciptalah suatu lagi episod penting dalam sejarah Negeri Kedah Darulaman apabila genap 50 tahun pemerintahan KDYMM Sultan Abdul Halim Mua'dzam Shah Ibni Almarhum Sultan Badlishah. Zaman berzaman kesultanan Kedah telah melalui pelbagai episod yang panjang hingga mencecah lebih 900 tahun. Tuanku Sultan Abdul Halim mula menaiki takhta pada 15 Julai 1958 dan secara rasmi ditabalkan pada 20 Febuari 1959 menjadikan Tuanku sebagai Sultan paling lama memerintah yang masih hidup ketika ini.

Tuanku Sultan Kedah juga ditabalkan sebagai Yang Dipertuan Agong pada 21 September 1970 sehingga 20 September 1975. Sebagai seorang Raja berjiwa rakyat, Tuanku Sultan cukup disayangi oleh segenap lapisan masyarakat Negeri Kedah. Baginda juga dikenali sebagai seorang Sultan yang begitu menghargai ulama-ulama sesuai dengan peranan baginda sebagai Ketua Agama Islam negeri Kedah.

Tuanku sentiasa menjadi inspirasi kepada semua lapisan masyarakat Negeri Kedah dan juga tempat rakyat berpayung. Justeru, sempena sambutan Jubli emas ke-50 ini, patik mengucapkan jutaan Tahniah dan mendoakan agar Tuanku dipanjangkan umur dan sihat sentiasa di dalam Iman.

DIRGAHAYU TUANKU!

DAULAT TUANKU!
DAULAT TUANKU!
DAULAT TUANKU!Related Posts with Thumbnails

0 ulasan:

 
Copyright @ 2008 DarulMujahidin: Daulat Tuanku | Design By iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top