AktivitiKuliah Bulan April 201019-04-2010 -Fiq Daulah
Ust. Zamri Syafik


21-04-2010 -Sifat 20
Ust. Dr.Zulkifli Mohammad Al BakriMuslimin Muslimat Dijemput Hadir


Hadis PilihanRasulullah bersabda "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yg dirosakkan oleh air." Seorang sahabat telah bertanya "Apakah caranya untuk menjadikan hati itu bersinar kembali?" Jawab Rasulullah "Banyakkan mengingati maut dan membaca Al-Quran."
(riwayat Baihaqi dari Ibnu Umar)


Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya ada sebahagian daripada umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain(bukan arak). (Mereka meminumnya) sambil dialunkan dengan bunyi muzik dan suara artis-artis. Allah SWT akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa bumi) dan akan menjadikan mereka seperti kera dan **** (setelah mati)". (Hadis Riwayat Ibnu Majjah)

Drpd Anas bin Malik ra, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah hampirnya hari Qiamat itu, berlaku banyak kematian manusia secara mendadak" (Hadis riwayatThabrani)

Drpd Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak akan datang hari qiamat sehinggalah berlakunya banyak gempa bumi" (Hadis Riwayat Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: "Sebelum berlakunya hari qiamat, akan terdapatnya kematian yang amat menakutkan dan kemudian dari itu berlakulah tahun-tahun gempa bumi" (Hadis riwayat AhmadKenangan bersama Syeikh Youssef Muhyieddin Al Bakhaour Al Hasani

Syeikh Youssef Muhyieddin Al Bakhaour Al Hasani


Penulis Bersama Syeikh Youssef Ketika lawatan beliau ke Malaysia

Salah seorang sahabat seperjuagan......
Che Abdul Kadir bersama Syeikh Youssef

Gambar ini diambil ketika lawatan Syeikh Youssef ke Malaysia pada bulan 6 yang lalu.
Saya dan beberapa orang sahabat sempat bersama beliau beberapa kali, sebelum kembalinya ke tanahair. Alhamdulillah sempatlah juga saya dan sahabat duduk mendengar pangajiaan ilmu dari seorang ulama' yang terkenal ini. Tidak mahu melepaskan peluang yang tersedia ini maka saya telah mengambil beberapa keping gambar sebagai kenangan..

Related Posts with Thumbnails

0 ulasan:

 
Copyright @ 2008 DarulMujahidin | Design By iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top