AktivitiKuliah Bulan April 201019-04-2010 -Fiq Daulah
Ust. Zamri Syafik


21-04-2010 -Sifat 20
Ust. Dr.Zulkifli Mohammad Al BakriMuslimin Muslimat Dijemput Hadir


Hadis PilihanRasulullah bersabda "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yg dirosakkan oleh air." Seorang sahabat telah bertanya "Apakah caranya untuk menjadikan hati itu bersinar kembali?" Jawab Rasulullah "Banyakkan mengingati maut dan membaca Al-Quran."
(riwayat Baihaqi dari Ibnu Umar)


Sabda Rasulullah SAW: "Sesungguhnya ada sebahagian daripada umatku yang akan meminum arak dan mereka menamakannya dengan nama yang lain(bukan arak). (Mereka meminumnya) sambil dialunkan dengan bunyi muzik dan suara artis-artis. Allah SWT akan menenggelamkan mereka ke dalam bumi (dengan gempa bumi) dan akan menjadikan mereka seperti kera dan **** (setelah mati)". (Hadis Riwayat Ibnu Majjah)

Drpd Anas bin Malik ra, Rasulullah SAW bersabda: "Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah hampirnya hari Qiamat itu, berlaku banyak kematian manusia secara mendadak" (Hadis riwayatThabrani)

Drpd Abu Hurairah ra, Rasulullah SAW bersabda: "Tidak akan datang hari qiamat sehinggalah berlakunya banyak gempa bumi" (Hadis Riwayat Bukhari)

Rasulullah SAW bersabda: "Sebelum berlakunya hari qiamat, akan terdapatnya kematian yang amat menakutkan dan kemudian dari itu berlakulah tahun-tahun gempa bumi" (Hadis riwayat AhmadIzzati Abg Ghani

Oleh:zulkifli mohamad
18 November 2007

Sayabas dan tahniah dari AJK perkampungan kepada.

Pelajar yang telah berjaya memperolehi 5A dalam UPSR 2007. Sekalung perhargaan buat adik Izzati kerana telah mengharumkan nama Darul Mujahidin.

Izzati Binti Abdul Ghani...adalah salah seorang anak penduduk Darul Mujahidin, yang telah berjaya mendapat 5A dalam UPSR 2007. Walaupun adik Izzati mendapat pendidik di sekolah yang serba daif dan kekurangan, namun kesungguhan serta keyakinan diri telah membuahkan hasil.
5A adalah sesuatu yang sukar untuk memperolehi bagi mereka yang belajar di Madrasah Darul Mujahidin.

Seperti kita semua sedia maklum, MDM ini jauh lebih ketinggalan berbanding sekolah lain yang serba lengkap.
Walaubagaimanapun, kegigihan serta ketabahan para guru, yang telah mengorbankan segala tenaga tanpa mengenal erti kesusahan, namun harapan untuk melihat kejayaan tetap diteruskan.

Terima kasih kepada adik Izzati, kami doakan semoga adik Izzati terus berjaya dimasa akan datang. Terima kasih juga kepada seluruh tenaga pengajar MDM yang telah bertungkus lumus, bagi mengharumkan Madrasah Darul Mujahidin.
Related Posts with Thumbnails

0 ulasan:

 
Copyright @ 2008 DarulMujahidin: Izzati Abg Ghani | Design By iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top